Начало Проект BME-ENA Работни срещи
PDF Печат Е-мейл

ЗА ПРОЕКТА    |   ПАРТНЬОРИ   |   РАБОТНИ СРЕЩИ

 

Работни срещи по проект „TEMPUS инициатива за обучение по Биомедицинска техника в съседни източни страни“

 

Обща среща на участниците в проекта, 28 – 29 април 2014 г., Патра, Гърция

Срещата започна с кратко представяне на всеки от участниците. Бяха направени серия от представяния, обединени в семинар на тема “Biomedical Engineering Education in Europe”, целящи да представят текущите практики и тенденции в обучението по Биомедицинско инженерство в Европа и по този начин да помогнат за правилното поставяне на задачите пред членовете на новия консорциум по проекта. Бяха подробно представяне на работни пакети, бяха сформирани работни групи, бяха представени предварителните виждания за учебни планове за новите магистърски програми в страните партньори. Предложено бе и прието екипът на ТУ-Варна да работи по-тясно по реализацията на проекта с партньорите от Армения.

 

Работна среща, 2 -3 юни 2014 г., Варна, България

По инициатива на грузинските партньори от Медицинския университет в Тбилиси (Tbilisi State Medical University), ТУ-Варна организира работна среща във Варна в периода 2-3 юни 2014 г. Останалите партньори от Грузия също бяха поканени, но поради различни причини те не успяха да се присъединят. В срещата взеха също участие партньори от ТУ-Варна и Патренския унивреситет.

Бяха направени представяния на опита на партньорите в обстата на обучението по биомедициско инженерство. Бе обсъдена текущата версия на подготвяния учебен план за новата магистърска програма в Грузия. Бяха направени общи препоръки и бяха планирани по-нататъшни работни дискусии.

 

Работна среща, 24 -27 юни 2014 г., Варна, България

Времето и продължителнстта на срещата бе съобразено с желанието на партньорите от Грузинския Техническия университет за прилагане на системен подход в събирането на повече информация и опит в организацията на учебния процес и лабораторните занятия в областта на биомедицинската техника в различните партньорски институции. Бяха демонстрирани лабораториите в катедрата обезбечаващи обучението във въпросната област, но бяха представени и други атрактивни общоуниверситетски лаборатории. Бе проведена серия от дискусии относно организацията, провеждането и контрола на качеството на учебния процес в ТУ-Варна. Бе дискутирана и текущата версия на учебния план за новата магистърска програма в Грузия.

 

Работна среща, 24 - 25 юли 2014 г., Варна, България

На 24 и 25 юли 2014 г. беше проведена предварително планираната работна среща между партньорите от България и Армения. Уставаха представители на ТУ-Варна,  Държавния инженерен университет на Армения, Арменската асоциация по телемедицина и Руско – Арменския (Славянски) университет, както и представител на координатора от Университат в Патра. Срещата се проведе на територията на ТУ-Варна. Бяха направени няколко общи преставяния в това число от д-р Г. Чалтикян на Арменската асоцияция по телемедицина относно дейността на асоциацията и работата на целия екип от Армения, както и от доц. И. Булиев от ТУ-Варна относно опита в провеждането на обучение в ОКС Магистър по Електроника (Медицинска електроника). На гостите бе представена материалната база в катедрата и лабораториите по Медицинска електроника, Вградени системи и цифрова обработка на сигнали. Срещата бе изключително плодотворна за проект BME-ENA, предвид постигнатия резултат от работата по нея - значително завършен вариант на новия учебен план за разработваната нова магистърска програма по биомедицинско инженерство в Армения.

 

Работна среща, 24 - 25 септември 2014 г., Варна България

В рамките на два дни бе организиране рутинна работна среща с участието на проф. Паликаракис от университета в Патра, Гърция. Бе обсъдено текущото състояние на изпълнението на проекта и баха планирани необходимите по-нататъшни дейности.

 

Работна среща, 17 – 21 май 2015 г., Ереван, Армения

Срещите бяха организирани и проведени в РАУ и НПУА. Представено и обсъдено бе текущото състояние на реализацията на проекта и по-специално в Армения. Бяха демонстрирани лабораториите, в които ще се провежда учебния процес по новата магистърска програма по Биомедицинско инженерство, бяха обсъдени начини с които екипът от ТУ-Варна ще помогне при подготовката на учебни материали за обучението. За осигуряване на програмата след края на проекта бе потвърдено желанието, както от страна на РАУ и НПУА, така и от страна на ТУ-Варна за подготвянето и подписването на двустранни споразумения, които да позволят осъществяването на студентска и преподавателска мобилност в бъдеще. На 20 май 2015 г. бе обявен информационен ден и бе проведен семинар на тема Биомедицинско инженерство, на който доц. Булиев говори на тема ‘’EU Collaborations’.

 

Работна среща на участници и 3-та среща на Управителния комитет, 6 – 7 октомври 2016, Кишинев, Молдова

Срещите имаха за цел правилно да оценят текущото състояние и да планират по приоритет важни и ефективни дейности за заключителния етап изпълнението на проекта. Бяха направени кратки отчети на работата на отделните участници по проекта и бяха обсъдените реалните възможности за допълнителни дейности, най-вече по популяризиране на проекта и резултатите от неговото изпълнение, както и по издаването на всички вече подготвени учебни материали.

 

Работна среща, 07 – 10 декември 2016 г., Ереван, Армения

Отделни срещи бяха проведени в Руско-Арменския (Славянски) университет и Националния политехнически университет на Армения. На срещите участваха партньорите по проекта от Армения, България и координатора на проекта - Университета в Патра, Гърция. Бяха обсъдени текущото състояние и предстоящите дейности по завършването на изпълнението на проекта, както и конкретни въпроси, свързани с участието на всеки от Арменските партньори. Направено бе предложение преподавател от ТУ-Варна да изнесе лекции пред студентите от новата магистърската програма по Биомедицинско инженерство в НПУА. Предложението бе прието и планирано за изпълнение през февруари/март 2017 г. Бе проведена и среща със Зам. Ректора на НПУА, на която освен изпълнението на проект BME-ENA, се дискутираха и възможности за двустранно сътрудничество в рамките на програма Erasmus+.

Допълнително, пред аудитория от студенти, докторанти и преподаватели доц. И. Булиев изнесе  лекция на тема ‘Основни принципи в Компютърната томография’ с две основни цели – от една страна запознаване на широката публика с принципите на получаване на томографски изображения, а от друга – демонстрация на възможностите на среди като MATLAB за атрактивно представяне на смисъла на сложни математически преобразувания. Представянето предизвика интерес и провокира въпроси и от студенти, и от преподаватели.

 

Образователен семинар на тема ‘Съвременни тенденции в Медицинските технологии’, 16 – 17 февруари 2017 г., Патра, Гърция

Семинарът бе организиран от координатора на проекта, като бяха поканени лектори от водещи Европейски университети и партньорите по проекта. Бяха направени интересни представяния на научноизследователската работа на водените от тях колективи. От ТУ-Варна в семинара участие взеха доц. И. Булиев и ас. д-р О. Станчев, като доц. Булиев изнесе лекция на тема “Biomedical 3D Printing”.

Извън програмата на семинара, бяха проведени срещи и разговори с колеги от консорциума по актуални теми свързани с изпълнението на проекта и предстоящата визита на д-р О. Станчев в Армения за изнасяне на лекции.

 

Работна среща, 13 – 14 март, Брюксел, Белгия

Двудневната информационна среща, проведена в Свободния университет в Брюксел, събра участници предимно от страните партньори, ТУ-Варна и координатора – университета в Патрас, Гърция и бе посветена на въпроси, свързани с финансовото отчитане на проекта. На срещата присъстваха наблюдаващият служител на проекта от Европейската агенция по образование, аудиовизия и култура и финансов експерт от същата агенция. От тяхна страна и от страна на координатора бяха дадени напътствия и полезни съвети за правилното оформяне на крайните отчети от партньорите.

 

Посещение с цел изнасяне на лекции, 4 – 9 април 2017, Ереван, Армения

В рамките на проект BME-ENA, ас. д-р инж. О. Станчев посети Националния политехнически университет на Армения и в три последователни дни изнесе общо осем часа лекции пред студенти от магистърски курс на обучение. Темите в областта на Биомедицинското инженерство включваха общи и медицински сензори, приложение на пиезополимерни материали в медицината и ултразвукова диагностика. Посещението предизвика интерес не само в студентите, но и в преподавателите и породи желание за продължаване на подобен тип сътрудничество и за в бъдеще. Освен лекциите, бяха проведени срещи и разговори с колеги от НПУА по актуални теми свързани с местната образователна система, магистърския курс по Биомедицински инженерство и изпълнението на проекта.