Начало

“Земеделска техника и технологии

 

Учебният план  на специалността е съгласуван с учебните планове  на профилиращите катедри от структурата на Технически университет Варна и с учебните планове на водещи университети в страната.

Фундаментална подготовка по:

висша математика, физика, химия, теоретична механика, електротехника, механика на флуидите, информатика.

 ztt1

Обща инженерна подготовка по:

материалознание и технология на металите, съпротивление на материалите, машинни елементи, теория на механизмите и машините, технология на машино-строенето, икономика, техническа безопасност.

Специализирана подготовка по:

приложна геометрия и инженерна графика; основи на растениевъдството и животновъдството; земеделски машини, машини за животновъдството; автотрак-торни двигатели, трактори и автомобили; хидро и пневмомашини в земеделието; техническо обслужване на машините, основи на ремонта на земеделската техника, механизирани технологии в земеделието, автоматизация и роботизация на процесите в земеделието, безопасност на движението.

Успешно завършилите курса на обучение с успех „Добър 4,00” и по-висок могат да продължат своето образование в образователно квалификационна степен “МАГИСТЪР”, професионално направ-ление “Машинно инженерство”.

ztt2

Завършилите специалност “Земеделска техника и технологии” придобиват знания и практически опит за агротехниката на всички земеделски култури, характерни за климатичните условия на региона и страната, средствата за механизация в земеделието, техническото обслужване, регулировката и ремонта на машините.

Лицата придобили образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър” могат да продължат образованието си в образователно-квалификационна степен „магистър” само в същото професионално направление при условия и ред, определени в правилника на висшето училище. (Закон за изм. и доп. На ЗВО, ДВ бр. 41/2007 г.)

Кандидатите за обучение в образователно-квалификационна степен „магистър” трябва да имат успех не по-малко от „добър (4,00)” от дипломата за завършена образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър”.

Специалистите по “Земеделска техника и технологии” могат да ръководят фирми за производство на земеделска продукция, подготвени са за използване и поддържане на земеделската техника, а така също за механизирано земеделско производство. Те могат да работят като специалисти в центрове за търговия и сервиз на земеделска техника, земеделски стопанства и ферми.

Обучението на студентите се провежда в лекционни, семинарни и лабораторни зали и в работилницата на колежа. За част от лабораторните упражнения се ползва лабораторна база на катедри на Технически университет гр. Варна и лаборатории на Добруджански земеделски институт гр. Ген Тошево. За обучението по практика се използват машините и работилниците на Професионална гимназия по аграрно стопанство гр. Добрич и на собствена земеделска земя - опитно поле. Лекциите се четат от хабилитирани преподаватели и преподаватели с научна степен доктор.

 

ФОРМИТЕ НА ОБУЧЕНИЕ

в ДТК са: 3 години редовно и 4 задочно.

Броят на местата и семестриалните такси са определени, според държавната поръчка от Министерския съвет на Република България.

 

ПРИЕМЕН ИЗПИТ

„ТЕСТ ПО ОБЩОТЕХНИЧЕСКА ПОДГОТОВКА” или КОНКУРС ПО ДОКУМЕНТИ С ОЦЕНКИ ОТ ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ

 

СЛЕДВАНЕТО В ДОБРУДЖАНСКИ ТЕХНОЛОГИЧЕН КОЛЕЖ ВИ ОСИГУРЯВА:

  • обучение в държавно висше училище с национална и европейска акредитация;
  • високо качество на учебния процес по стандартите на Европейския съюз;
  • достъп до специализирани лаборатории и компютърна зала с Internet;
  • ползване на богат библиотечен фонд;
  • намаление при пътуване с БДЖ;
  • получаване на стипендии;
  • по-ниски разходи за издръжка;
  • пребиваване в гр. Добрич – град с традиции и собствен дух, който е разположен на 30 км от брега на Черно море и на 50 км от Варна.