Начало Специалности Корабоводене

Специалност КОРАБОВОДЕНЕ


Образователни цели на специалността “Корабоводене”, образователно-квалификационна степен “Магистър”

Целта  на образованието  по специалност “Корабоводене” е да подготви специалисти, предназначени да работят във водния транспорт като корабоводители и ръководни кадри на държавни и частни фирми в сферата на водния транспорт.

Завършилите специалност “Корабоводене” са подготвени за производствено-техническа, експлоатацианна и ръководна дейност в областта на морските  плавателни съоръжения, навигационна техника, техника за изследване на ресурсите на световния океан, хидрографски и океанографски дейности, системи за автоматизация на корабоводенето и осигуряване безопасността на движението, дейности по осигуряване на морското търсене и спасяване. ОКС “магистър” дава възможност на завършилитие специалност “Корабоводене” да заемат без допълнителна университетска подготовка всички степени от трети помощник капитан до капитан на кораб.

Обучението в областта на безопасността на корабоплаването и опазване на морската среда, освен в аудиторна обстановка продължава и в условията на корабната експлоатация и изисква нагласата на специалиста-корабоводител за самообучение и развитие през цялото време на упражняване на професията.

Осигурява се владеенето на английски език в степен, позволяваща безпроблемно изпълнение на всички професионални задължения чрез неговото използване.

Основната част от практическите знания и навици се придобиват още в процеса на обучение, за да се осигури плавния преход от учебните към работните условия.

Пред специалността “Корабоводене” се поставят следните цели:

Подготовка на кадри за морската индустрия с необходимата фундаментална подготовка за изпълнение на специфичните дейности на морската професия “корабоводене”;

Специализирана подготовка за усвояване, систематизиране и изпълнение на международните конвенционални изисквания, въведени в морската индустрия и в частност в световното корабоплаване.

Целенасочена подготовка по английски език, писмено и говоримо, с особено внимание към специализирания английски език в областта на корабоплаването.

Практическа подготовка в степен за безпроблемно и незабавно преминаване от учебните условия за овладяване на професията към действителните условия на работа на кораба.

Създаване на навици и нагласа за по-нататъшно самостоятелно професионално обучение и развитие на специалиста - корабоводител.

Постигането на поставените цели се основава на комплексна подготовка, включваща:

- фундаментална подготовка по висша математика, техническа механика, информатика;

- общоинженерна подготовка, необходима за решаване на производствено – технологични и експлоатационни задачи, чрез изучаване на електротехника, електроника,  електронно – изчислителна техника;

- професионална подготовка, свързана с теория и устройство на кораба, навигация, методи и средства за определяне мястото на кораба, теория на маневрирането, безопасност на корабоплаването, спътникови навигационни системи за  осигуряване на корабоплаването, законови норми, корабни системи и оборудване, мениджмънт и маркетинг, експлоатация на кораба и товарно дело;

- специализирана подготовка, свързана с изискванията на международните конвенции в корабоплаването, отнасящи се до международното морско право, икономика, организация на вахтената служба, безопасността на корабоплаването, опазване морето от замърсяване от кораби;

- практическо обучение, включващо 6 – месечна корабна практика, под наблюдението на действащ вахтен помощник капитан.

Обучението по специалността се извършва в специализирани лаборатории и тренажори.

Подготвените специалисти - корабоводители намират реализация в българските и чужди корабоплавателни компании и бреговите морски организации.

 

Специалност “Корабоводене” е разкрита в ТУ- Варна с решение на Академичния съвет Протокол №1 от 07.09.1992г. В държавния регистър тя съществува под наименование “Корабоводене” с шифър 8.4.1. От 1998 г. специалност “Корабоводене” влиза във “Факултета по морски науки и екология”.