Начало Материална база

Съответствие на материалната база и информационното осигуряване със съвременните изисквания на обучението.


 Съответствие на материалната база със съвременните изисквания на обучението.

Обучението на студентите от специалност “Корабоводене” се осъществява в ТУ - Варна в 21 аудиторни, 10 тренажора и полигона, 5 стенда, 13 лабораторни и 3 компютърни зали.

За да се осигури практическото обучение на студентите между ТУ - Варна и Параходство БМФ АД, и Института по океанология БАН има сключен рамков договор.

Материалната база, използвана при обучението на студентите от специалността, е разделена на три групи, в зависимост от видовете катедри, от които се обучават студентите, а именно:

- материална база, обезпечаваща “базовите” катедри;

- материална база, обезпечаваща “профилиращи” и “специализиращи” катедри;

- материална база, обезпечаваща “обучаващи и отговарящи за специалността” катедри.

Компютърно оборудване.

Обучението на студентите от специалност “Корабоводене” е тясно свързано с използването на изчислителна техника.

Осигуряването на учебния процес за специалността с компютърна техника и програмни продукти е добро. По дисциплината “Информатика” студентите се обучават в общоуниверситетските лаборатории по компютърна техника, а за обучението по дисциплините, водени от преподаватели от катедрата със средства от Университета и отчисления от Морски научно-квалификационен център към катедрата, са оборудвани две лаборатории с най-съвременни компютри и програмни продукти.

Материално-технически средства на катедра “КУТОЧВП”, използвани за обучение и на студентите от специалностите “Експлоатация на флота и пристанищата” и “Технология и управление на транспорта”.

Катедрата разполага с една лаборатория, зала 601 МФ, в която са монтирани 4 стенда за провеждане на лабораторни упражнения по дисциплините “Пристанищна механизация” и “Пристанищни технологии”.

За провеждане на семинарни упражнения по дисциплината “Транспортно-технологични системи” се използва зала 405 в НУК, която е оборудвана с табла, илюстриращи типови схеми за обработка на зърнени, течни, пакетирани и други товари.

За обогатяване на практическата подготовка на студентите се използва и материално-техническата база на Пристанищните комплекси във Варна и Балчик, където студентите се запознават с действащи транспортно-технологични системи.