Начало Материална база

Съответствие на информационното осигуряване със съвременните изисквания на обучението


Важно условие за качественото обучение на студентите в началото на 21 век е възможността за достъп до учебна, научна литература, периодика, Интернет. За осигуряване на достъп до част от такава информация в ТУ-Варна е организирана Библиотека. Тя обезпечава студентите, докторантите и преподавателите с книги и периодични издания. Университетската локална компютърна мрежа осигурява информационна връзка в рамките на 3 корпуса на ТУ-Варна.

Университетска библиотека

Библиотеката на ТУ-Варна функционира от 1964г и е разположена в НУК на обща площ 1600м2 и притежава библиотечен фонд от 235720 библиотечни единици.

Основна част от книжния фонд е учебников, многоекземплярна литература, обслужваща учебния процес.

В библиотеката е въведена система в началото на учебната година да се даде възможност на студентите да получат необходимия комплект от учебници за цялата година.

Информационна мрежа на ТУ-Варна

В ТУ-Варна се изгражда Университетска локална компютърна мрежа. Катедра КУТОЧВП е включена в УЛКМ.

Учебна аудиовизуална техника, използвана в учебния процес на специалност “Корабоводене”

Аудиовизуалната техника, използвана в учебния процес е собственост на катедра КУТОЧВП или е получена от външни фирми, подпомагащи учебния процес на катедрата и специалността. Катедра КУТОЧВП е изградила със собствени средства две лаборатории 413 и 415, оборудвани с компютри, свързани в локална мрежа, на които са инсталирани лицензирани продукти – Windows, Word, Excel  и др.

Лаборатория 413 има софтуерна програма по GMDSS и реална апаратура, които дават възможност на студентите да получат не само нагледна представа за съвременните средства за комуникация на транспорта, но и да работят на реална апаратура. Тази лаборатория е единствена не само за ТУ-Варна, но и за цяла България. Използува се за упражнения по дисциплините Морски свръзки, Взаимодействие между видовете транспорт и Организация и управление на пристанищата.

В лаборатория 415 са инсталирани софтуерни тренажори по Морски английски език, електронни карти и тренажор по устройство на пристанищата и пристанищна механизация. Използува се в дисциплините Лоция и хидрография, Устройство на пристанищата, Английски език, Транспортно-технологични системи.

             В лаборатория 414 е инсталиран тренажер за подготовка на студентите при вземане на решения в условията близки до реалните за осигуряване на безопасността на плаване на корабите.