Начало Научна дейност

Съвместна научно-изследователска и практико-приложна дейност с регионални, национални и международни институции


Преподавателите от катедрата осъществяват и поддържат контакти с катедри от  Рощокския университет и Гданския университет в областта на научната и учебната дейност.

През 2003 год. е осъществен контакт с Асоциацията на морските колежи във Великобритания (AMERC-UK). С председателя на Асоциацията г-н Майкъл Уебстер, който е ръководител на катедра в морския колеж “Saut tawn said college” са уговорени възможностите за сътрудничество по подготовката на морските лица за опериране с глобалната морска система за бедствие и безопасност (GMDSS).

Преподаватели от катедрата вземат участие в мероприятия, организирани от Изпълнителната дирекция “Морска администрация” към Министерството на транспорта и съобщенията по програмата TAIEX на Европейската комисия в Брюксел. По тази програма и във връзка с приемането от Международната организация на Кодекса по сигурност на корабите и пристанищните съоръжения (ISPS Code) и въвеждането на Глава ХІ-2 “Специални мерки за подобряване ва сигурността по море в Международната конвенция по безопасност на живота на море (SOLAS), от преподаватели от катедрата бяха изнесени доклади в национални съвещания на Морската администация, Морските камари от Варна и Бургас и браншовите асоциации по теми, свързани с управлението, безопасността и сигурността на морската транспортна система.

През 2002 год. от преподаватели на катедрата е разработен проект за изваждането на потъналия в Бургаския залив пътнически кораб “Т. Бакърджиев”.

През 2003 год. преподаватели от катедрата активно участваха в разработването и провеждането на командно-щабното учение на постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи под ръководството на областния управител на Варненска област на тема: “Освобождаване на лица, взети за заложници на борда на граждански кораб и провеждане на неотложни аварийно-възстановителни работи за ликвидиране на последствията от терористичет акт”.

През последните години се утвърди участието на катедрата като цяло в ежегодните международни конференции на съюза на учените “Стара Загора” със самостоятелна секция “Морски науки и екология”.

Катедрата участва активно в Първия международен конгрес по машинно и електроинженерство и технологии - MEET”2002 и Четвъртата международна конференция по морска ивдустрия - MARIND”2002 Варна.