Начало Учебна програма
Квалификационна характерискика на специалността "Логистика на Водния Транспорт" PDF Печат Е-мейл
Автор manager   
27 юни 2007

Квалификационна характеристика по образователно -квалификационната степен "Бакалавър" на специалността “Логистика на Водния Транспорт”.

Специалистите, завършили специалността “Логистика на Водния Транспорт” с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” вземат и реализират  решения, свързани с:

-                                  организация, управление и експлоатация на флота и пристанищата;

-                                  оперативно управление на складово-експлоатационната дейност в пристанищата;

-                                  брокерска и агенцийска дейност;

-                                  изпълнение и развитие на пристанищните  претоварни технологии;

-                                  контрол за спазване на нормативните документи по охрана на труда и опазване чистотата на водните пътища;

-                                  контрол за спазване на международни конвенции и споразумения в световната морска индустрия;

-                                  вътрешни нормативни документи;

-                                  технико-икономически обосновки за внедряване на усъвършенствани транспортно-технологични схеми;

-                                  участие в пазарни проучвания и реализация на транспортни стратегии.

Завършилите специалността “Логистика на Водния Транспорт” с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” заемат ръководни и изпълнителски длъжност и във фирми от всички сектори на морската индустрия, независимо от формата на собственост. Това включва длъжностите на ръководители на производствени звена и на отдели , организатори на производството в пристанищата и в корабоплавателни компании, в агентийни и спедиторски фирма, във външнотърговски фирми.

            ВИД И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ОБУЧЕНИЕТО

Обучението в специалност “инженер по транспорта” по специалност “Логистика на Водния Транспорт”  е образователно-квалификационна степен “Бакалавър” е редовно или задочно и има продължителност 4 години (осем семестъра) и пет години (десет семестъра). Процедурата на завършване е държавен изпит.

   ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПОДГОТОВКАТА НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ  

Специалистите, завършили специалността “Логистика на Водния Транспорт”  с образователно-квалификационна степен “Бакалавър” получават:

-                                  инженерна подготовка;

-                                  солидна подготовка по английски език;

-                                  управленческа подготовка в областта на водния транспорт;

-                                  знания и умения по експлоатация на пристанищната инфраструктура;

-                                  знания и умения от сферата на инженерната подготовка, които осигуряват разбиране на обекта на управление (техниката и технологията на водния транспорт).

Ако завършилите специалността “Експлоатация на флота и пристанищата”  - бакалавърска степен изявят желание и отговарят на изискванията, те могат да продължат образованието си в следващата квалификационна степен – “магистър”

Последна промяна ( 10 август 2021 )