История на Колежа Структура на Колежа

Курсът на обучение в Колежа в структурата на ТУ-Варна е 3 години за редовно обучение и 4 години задочно обучение по държавна поръчка.

Приемът в Колежа се извършва с оценките от ДЗИ (матури за завършено средно образование). Кандидати завършили преди  2000 год., както и тези които искат да повишат бала си, полагат  конкурсен изпит „Тест по общо-техническа подготовка” (ОТП).

Желаещите да продължат образованието си чрез придобиване на по-висока степен на образование Магистър" в същото професионално направление, може да продължат своето обучение в Технически университет – Варна (или друг ВУЗ).

 В Колежа се обучават студенти, редовно и задочно обучение по четири специалности за образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър”:

1. “Транспортна техника и технологии (ТТТ)”

Подготвят се професионални бакалаври в областта на транспортните, строителните и селскостопанските поделения на министерствата и ведомствата, фирми, кооперации и административни подразделения, ориентирани към поддържане и ремонт на лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Студентите завършили специалност “Транспортна техника и технологии" (ТТТ) получават диплома за висше образование за образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър” и придобиват професионална квалификация “професионален бакалавър по Транспортна техника и технологии”. Студентите от специалността участват активно в създаването на електромобил за участие в международното състезание "Shell-eco maraton".


2. ”Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи (АРУКС)”

Студентите завършили специалност ”Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи (АРУКС)” получават диплома за висше образование за образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър” и придобиват професионална квалификация "Специалист по автоматика, роботика и управляващи компютърни системи”. Могат да се реализират в областта на индустриалната автоматизация във всички стопански отрасли. Важна особеност на обучението по специалността е неговата практическа насоченост, която се изразява преди всичко в усвояване на умения за решаване на конкретни проблеми, свързани с  инсталирането, експлоатацията, ремонта и поддръжката на автоматични и автоматизирани устройства и модули, на информационни и управляващи компютърни системи във всички области. Това се постига чрез засилено практическо обучение, включващо учебна практика от I до V семестър включително и специализираща практика в VI семестър което се извършва в модернизираните лаборатории на катедра "Автоматизация на производството", обзаведени със съвременна измервателна, информационна и управляваща техника на фирмите Siemens, Festo, Altera, ABB, Texas Instruments, Analog Devices, National Instruments, както и във водещи предприятия и инженерингови фирми като http://www.kasi-bg.euhttp://www.siemens.com , www.wago.bg .

 3. "Медицинска електронна техника (МЕТ)"

 Студентите придобиват фундаментални и специализирани знания в областта на медицинската електроника и в много други области свързани с електрониката, компютърните и информационните технологии. Обучението се извършва в катедра Електронна техника и микроелектроника”. Завършилите специалисти са с образователно-квалификационна степен Професионален Бакалавър”, а придобитите знания и умения им позволяват да работят в области като: конструиране и производство на медицинска електронна техника; обслужване, ремонт и поддръжка на медицинска електронна техника и системи за образна диагностика; търговска дейност в областта на медицинска електронна техника; индустриална и силова електроника; компютърни системи и мрежови технологии. Катедрата разполага с лаборатории, оборудвани със съвременни компютри и работни станции, свързани в локална мрежа и осигурен достъп до Интернет. За обучение се използват софтуерни пакети за симулация и проектиране – MATLAB, PSPICE, XILINX. Катедрата разполага с развойни системи на водещи производители в областта на електрониката – Texas Instruments, Analog Devices, Microchip, Freescale, Altera, Atmel, Xilinx. В лабораториите се използва измервателна техника на фирмите Tektronix, Agilent, National Instruments, Beckhoff. Катедрата разполага със специализирани лаборатории, разполагащи със съвременни медицински апарати и системи като пациентен монитор, симулатор на биомедицински сигнали, фетален монитор, спирометрична система, ултразвукова диагностична система.