Начало История
История на катедра "МАТЕРИАЛОЗНАНИЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА МАТЕРИАЛИТЕ"


      1. Кога е създадена Катедра МТМ

      С основаването на  Висшия Машинно-Електротехнически институт – Варна /ВМЕИ-Варна/, през 1962 г.  е създадена Катедра “Металознание и технология на металите” /МТМ/

      За рождена  дата  на катедра МТМ  може да се приеме датата на обявяването на  първите конкурси за преподаватели по основните за катедрата дисциплини. Те се провеждат през м.февруари 1963 г.

      След успешно издържани изпити са приети първите преподаватели в катедрата: преп. инж.Евгений Вътев Вътев и ас. инж.Михаил Атанасов Иванов. Последният е и първият щатен преподавател в катедрата  /август 1963 г./.

      С назначаването на преп.Евгений Вътев през ноември 1963 г. започва и организираната дейност на катедрата.

       Териториално катедрата се помещава във ВИНС /сегашния Икономически Университет - Варна/, където се оборудват кабинети, лаборатории и работилница. Първите учебни занятия в катедрата започват през летния семестър на уч.1963/64 г. по учебна дисциплина “Механична технология” за студентите от електротехническите специалности.

      В първите години колегите на катедрата получават съществена методична помощ от специалистите на сродната катедра на ВМЕИ-София. Тогава, както и в следващите периоди се изграждат ползотворни връзки и с ВТУ”А.Кънчев” гр.Русе, ИМТМ-БАН, ЦНИИТМАШ-София, Институт по прахова металургия-София и др. Видни техни специалисти са помагали методично и организационно на младата Катедра МТМ при ВМЕИ-Варна. С признателност споменаваме някои от тях: акад.Ангел Балевски, чл.кор.Иван.Димов, чл.кор.Димитър Бучков, проф.Цанков, проф.Любомир Калев, проф.Митьо Кънев, проф.РадославТодоров.

      С основаването на катедрата започва и работа по научноизследователска тематика. Първоначално тя е свързана с предишните научни разработки на преп.Евгений Вътев – в областта на газо-пламъчното повърхностно закаляване, за да прерастне по-късно  в научна школа по термични методи за повърхностно уякчаване.

      В катедрата научно-изследователската работа /НИР/ се е приемала като основна, наред с учебно-възпитателната работа /УВР/ и чрез нея са се осигурявали връзки с промишлеността, средства за доставяне на лабораторна техника и оборудване, академичното и научно израстване на катедрата, подпомагане на учебния процес с модерно оборудване, финанси, помощен персонал и нeпрекъсната връзка с новости в научната област.

       Първата значима научна разработка отчитана в Научно-изследователския сектор /НИС/ на ВМЕИ-Варна е тема №1. “Остатъчни напрежения при повърхностна термообработка” сключена през 1968 г , между Държавния комитет за наука и технически прогрес и колектив от катедра МТМ с ръководител ст.преп. инж.Евгений Вътев,  на стойност 40 000 лв.

      Тази тема става импулс за следващото научно, кадрово, тематично и организационно развитие на цялата катедра.

      С увеличаване броя на членовете на катедрата постепенно се организират групи по основните учебни и научни направления в катедрата, които в първоначалния си вид са:

      - група “Металознание и термообработка” в състав: инж. Евгений Вътев, инж.Михаил Иванов, инж. Костадин Камбуров, инж.Борис Тодоров, инж. Елена Дончева, инж.Станка Янчева. Научно направление повърхностни термични методи за уякчаване.

      - група “Металолеене” в състав: инж. Иван Бакърджиев, инж. Иван Иванов, инж.Николай  Янакиев, инж. Димитър Димитров. Научно направление модифицирани и легирани чугуни.

      - група “Пластична деформация” в състав: инж.Георги Пецов, инж. Димитър Витанов. Научно направление термомеханична обработка и листово щамповане.

      - група “Заваряване” в състав: Никола Чаушев, Донка Златанска, Тодор Трифонов. Научно направление наваряване и напластяване.

       В периода 1967-1972 г. се извършва  преместването на  катедрата от сградата на ВИНС в построените нови сгради на ВМЕИ-Варна, както и  тяхното обзавеждане.

       Качествено нов етап от развитието на катедрата е създаването на проблемни научно-изследователски лаборатории /ПНИЛ/ към НИС на ВМЕИ.  В тези условия ПНИЛ чрез своите сътрудници – научни сътрудници и  специалисти и чрез централно финансиране   подпомагат УВР, а щатните преподаватели, чрез своя научен и организационен опит ръководят и извършват значителна научно-приложна работа. Чрез такава структура се създават  условия за привличане на студенти за научна дейност, като за целта те се назначаваха на работа. Първите ПНИЛ във ВМЕИ-Варна са изградени в катедра “МТМ” и това са:

      - ПНИЛ “Повърхностна термична обработка”, по късно оформили се:

      - ПНИЛ “Газово карбонитриране”

      - ПНИЛ “Повърхностно уякчаване с КЕП”

      - ПНИЛ “Технология на заваръчното производство”

      Чрез ПНИЛ са създадени условия за количествено увеличаване на състава на катедрата. От друга страна активната НИР е базата за научното развитие на членовете на катедрата –  разработени и успешно защитени са дисертационни работи в страната и в чужбина.

      Катедра МТМ е една от първите във ВМЕИ-Варна, взела участие с конкретни задачи в международни договори с ВТУ гр.Карл Маркс Щадт (сега Кемнитц), ВТУ- гр.Магдебург, ОПИ – гр.Одеса, ЛКИ –Ленинград (сега гр.Санк Петербург).

       Катедра МТМ е била организатор на Международен студентски колоквиум /МСК/ по “Металознание”, инициатива на сродни катедри от бившите европейски социалистически страни, за  ежегодното провеждане на научни форуми, на които са представяни студентски научни разработки. Създавани са планове за съвместна НИР между катедрите, подготвени са условия за пълноценни летни производствени студентски стажове в други страни – членки на обединението. През 1976г. България, чрез катедра МТМ, е била домакин на МСК, с основен организатор от страна на катедрата  гл.ас.инж.Димитър Ставрев. Работата на МСК е оценена от председателството като една от най-добре организираните и проведени срещи.

      През 1964 г. катедрата организира и провежда общотехнологичен стаж на 10 студенти от  машинни специалности в заводи в гр. Магдебург, чрез сродната катедра от ВТУ. Организирани и проведени са също така и преддипломни стажове и разработване на дипломни проекти на наши студенти в чужбина, както и обратното. В годините 1970-1985 катедрата провежда едномесечни стажове на своите студенти във ВТУ в Карл Маркс Щадт, сега Кемнитц - Германия.

      Благодарение на активното международно сътрудничество на катедрата е възможно ежегодно обменяне на членове на катедрата с преподаватели от сродни катедри в ГДР, Полша, СССР, Чехословакия. Тази дейност води допълнително до разширяване на информационния обмен и до повишаване на квалификацията в конкретни области на УВР и НИР.

      По линия на междуправителствени спогодби много членове на катедрата провеждат обмяна на опит и повишаване на квалификацията си в посочените по-горе страни както и във Франция, Англия, Швеция.

       Като израз на активната многостранна, целенасочена, ползотворна дейност на катедрата в периода 1980-90 год. Катедрата създава една от първите интеграционни форми между УВР, НИР и промишлеността - интеграция с БАН, при създаването на филиала на БАН по “Металолеене” в гр.Варна и до изграждането на Технологичен център.

      В основата на Филиала на БАН е дейността на групата “Металолеене” към катедрата и на нейния ръководител – проф.Иван Бакърджиев. Работата на филиала е насочена към разширяване обхвата на приложение на известния български патент на проф.Балевски за леене чрез противоналягане.

      В лабораториите на катедрата е създадена специализирана лаборатория за леене чрез противоналягане с активното кадрово и финансово подпомагане от специалистите на БАН. Една значителна част студенти на катедрата след дипломирането си намериха творческа реализация, като научни сътрудници и инженери във филиала.

       В основата на Технологичния център е ПНИЛ по “Термообработка” с р-л проф.Вътев. Смисълът на такъв център е създаването на единна структура на процеса научна разработка – работно проектиране – производство на съответно оборудване – промишлено внедряване и идеята за обучение на студенти, научното им ориентиране в областта на центъра, научно-производствени стажове и практики в заводи и предприятия на центъра и накрая назначаване на работа там.

      В периода 1987-1991 г. се отбелязва нов етап в развитието на катедрата, а именно създаването на ИМТАМС – Институт по машиностроителни технологии, автоматизирани машини и системи. Той се изгражда на базата на учебните и научно-производствени звена на катедра ТММОМ /бившата МТМ/ и катедра ТММ. Идеята при създаването на ИМТАМС беше да се изгради структура със собствена банкова сметка, като самостоятелно звено на ВМЕИ-Варна. Първи ръководител на ИМТАМС е проф.Е.Вътев, а по-късно  доц.М.Иванов.

      90-те години на миналия век са значими за катедрата с разширяване на международното техническо сътрудничество чрез работа по програмите “Темпус”. Координатор на тези програми от страна на катедрата беше доц.Е.Русева. Осъществени са специализации и проучване на опита в сродни катедри от Италия, Португалия, Ирландия. Този период се характеризира още и с усиленото въвеждане на компютърните технологии в НИР  на катедрата.

      Катедрата разполага с лабораториите: - за термични и химико-термични обработки с площ около230 м2.; - за повърхностно термично обработване, с площ около 140 м2.; - за леене с площ около 250 м2 ; - по пластична деформация; - по заваряване, на площ  от около 120 м2; - за металографски и рентгеноструктурен анализ, в които провежда учебна и изследователска работа.

      Най-съществената отличителна черта на катедрата в целия период на съществуването й е изключително активната научно-изследователска и изследователско-приложна дейност. Основателят и първият ръководител на катедрата проф.д-р Евгений Вътев е и основател и първи ръководител на Научно изследователския сектор (НИС) при Университета.

      От създаването си до сега катедрата е на челно място по брой, значимост и обем на научно-изследователските и приложни разработки по линия на НИС.

      НИД на катедра МТМ е позната на техническата общественост не само в региона, а и в страната с широката си обхватност, с добрите си постижения в изследователската дейност, с бързата си нагласа и адаптация за решаване на текущи задачи. В катедрата са обособени научни лаборатории и групи, в които обединението е на базата на научните  интереси на преподавателите. Основните дейности са свързани с научно-производствени, приложни разработки, а също с извършване на производство и услуги на заводи и фирми. Извършват се  консултантски и експертни оценки в области на материалознанието, на изпитването и изследването на материалите Други дейности извън сертифицираните   са: проектантска и внедрителска дейност  за ТО и ХТО, обслужване обучение и квалификация на специалисти от практиката.

       През октомври 2000г. със заповед  N271-2000 на Ректора на Университета е разкрита Акредитирана лаборатория по структурен анализ (АЛСА), като самостоятелно звено на ТУ-Варна. От 2004 г.  лабораторията е преобразувана в Орган за контрол. Под ръководството на проф. дтн. Руси Русев този Орган за контрол Експерт контрол извършва различна изпитвателна и сертифицираща дейност в областта на структурата, състава, свойствата на много инженерни материали, качества на термично и химико-термично обработени детайли и инструменти и контрол на шума.

      Голям обем от темите на лабораторията са по проекти от Фонд научни изследвания финансирани от МОН. Например: - Дог.ВУ-ТН-121/2005г. „Разработване на информационeн масив данни за Европейската Нормативната база, относно изпитването и контрола на структурата, състава и механичните свойства на инженерните материали и изделия от тях и апробацията й в научно-изследователската и образователната дейност в ТУ-Варна”- 25000 лв; - Дог.ВУ-ТН-906/2006 г. „Дифузионни слоеве и покрития, получени при нискотемпературна химико-термична обработка на стомани с кислород, азот и въглерод”-28000 лв.; - Дог. ВУ-ОХН 301/07 Структурен анализ на първите в света метали и сплави, консеравция на находките, реставрация на металните предмети и възстановка на базовите технологии от най-старата европейска цивилизация -варненската златна цивилизация -101000 лв.

      В своята близо 50-годишна история  Катедра Материалознание и технология на материалите (новото име на катедрата e от 1999г.) е дипломирала над 12000 студенти по специалности “Технология на машиностроенето и металообработващи машини” (ТМММ), “Технология на машиностроенето и металите” (ТММ), “Технология на металите и металообработващата техника”  (ТММОТ), “Машиностроителна техника и технологии” (МТТ) и „Химическо машиностроене” (ХМ) с квалификация машинен инженер и с образователна квалификационна степен  “магистър” по специалности: “Машиностроене и уредостроене” (модул Химическо машиностроене); “Машиностроителна техника и технологии (Металообработваща техника и технологии) и “Технологии, машини и съоръжения за заваръчното производство”.

        В катедрата са защитени успешно 19 дисертации за получаване на научната степен “кандидат на техническите науки”  /сега доктор/ и три  - за доктор на техническите науки. Възпитаници на катедрата – дипломанти и докторанти са почти всички сегашни членове. Признание за работата на катедрата в УВР са многото наши випускници -  ръководни кадри в промишлеността на България и в чужбина, както и сегашните хабилитирани преподаватели на катедрата.

      2. Ръководители на кат. МТМ от създаването й

  •       Проф. д-р инж. Евгений Вътев от 1963 до 1988 г.
  •       Доц. д-р инж. Михаил Иванов от 1988 до 1989 г. /като Директор ИМТАМС/
  •       Доц. д-р инж. Николай Ников от 1989 от 1990 г.
  •       Доц. д-р инж. Димитър Ставрев от 1990 от 1994 г.
  •       Доц. д-р инж. Радко Радев от 1994 от 1999 г.
  •       Проф. дтн.инж. Димитър Ставрев от 1999 до 2005 г.
  •       Доц. д-р инж. Николай Янев Ников от 2005 до 2007 г.
  •       Доц. д-р инж. Радко Йорданoв Радев от 2007 до 2015 г.
  •       Доц. д-р инж. Николай Минчев Атанасов - от 2015 г.

      През целия пвриод на съществуване в катедрата са работили повече от 135 човека.