Начало Бакалавър

Специалност: Социален мениджмънт

Професионално направление: Социални дейности

Образователно-квалификационна степен: Бакалавър

Професионална квалификация:

Специалист, социални дейности

Акредитация: с решение на Постоянната комисия по педагогически науки и социални дейности към Националната агенция за оценяване и акредитация от 11.10.2015 год. (Протокол №17) за срок от пет години.

Вид обучение:

Редовна и задочна форма на обучение

Продължителност на обучението:

Четири години (8 семестъра)

Образователно съдържание:

Фундаменталната и общотеоретична подготовка на студентите включва обучение по: Основи на държавата и правото, Философия, Основи на управлението, История на социалната работа, Статистика, Информатика, Демография, Обща и социална педагогика, Социология, Етика в социалната сфера, Социална антропология и др.


Широкопрофилна подготовка в областта на: Основи и методи на социалната работа, Обща и възрастова психология, Социална психология, Семейно право, Социална политика, Европейско социално законодателство, Организация и управление на социалните дейности, Психопатология и диагностика, Професионално ориентиране и кариерно развитие и др. 
 
Специализираната подготовка, включваща специфични знания и компетентности за социална работа с различни целеви групи и общности, семейства, деца и лица в риск и уязвими групи, безпризорни и безработни лица, хора с увреждания и възрастни лица, лица с девиантно и деликвентно поведение и пр. 
 
Практически познания и специализирани умения за извършване на подкрепящи дейности, на консултантска и индивидуална работа и работа по случай в публични институции от социалната сфера и в доставчици на социални услуги. 
 
Обучението завършва с полагане на държавен изпит или защита на дипломна работа.

 

Области на професионална реализация:
Областта на професионална реализация на завършилите специалността е:

  •  местни и регионални структури на Агенцията по заетостта, реализиращи функции по трудово посредничество и обслужване на безработни лица;
  • общински, регионални и национални служби на Агенцията за социално подпомагане;
  • общински структури и звена по социални дейности и социална политика;
  • звена за превенция, борба с противообществените прояви на лица с девиантно поведение и социално консултиране;
  • местни, регионални и централни структури на ДАЗД;
  • публични и частни структури в областта на обучението и предоставянето на здравни услуги на специфични целеви групи;
  • структури, предоставящи социални услуги на хора със специфични потребности, в риск и в неравностойно социално положение;
  • неправителствени организации и структури от частния сектор, реализиращи социални проекти;
  • различни изследователски звена, осъществяващи социални изследвания и трансфер на знания.
Успешно завършилите специалност “Социален мениджмънт”, ОКС “Бакалавър” могат да продължат обучението си у нас и в чужбина в програми за придобиване на ОКС “Магистър” по други специалности и в програми за придобиване на ОНС „Доктор”. Осигурена е международна сравнимост на получените звания и на придобитите умения. Издава се Европейско дипломно приложение на български и английски език.

 

Организатор учебна дейност:

Надежда Вълчева, тел. 052/ 383 647, Кабинет  210НУК