Начало За катедрата

ЗА КАТЕДРАТА


Катедра „Топлотехника” е създадена с Решение на АС на ТУ – Варна (прот. № 14/16.04.1998 г.) с основни задачи:

Image 

Осигуряване на обучението на студентите от специалностите в направление „Машинно инженерство” по дисциплините „Термодинамика”, „Топло – и масопренасяне” и „Автоматично регулиране и управление”.

Обучение на студентите от специалност „Топлотехника и ВЕИ” по специализиращите дисциплини.

През 2004 г. към катедрата преминават и преподаватели от бившата катедра „Хидроаеродинамика”, които водят обучение на студентите от направление „Машинно инженерство” по дисциплините „Механика на флуидите”, „Помпи, компресори и вентилатори” и “Хидравлични и пневматични задвижващи системи”.

Катедрата е звено в структурата на Корабостроителен факултет на ТУ – Варна. В съответствие със задачите, които има да изпълнява по учебната и научно – изследователска дейност и наличния академичен състав в катедрата са обособени следните учебно-научни направления:

 Теоретична и приложна топлотехника

 Автоматизирани системи за информация и управление

 Механика на флуидите

Понастоящем академичният състав на катедрата включва:

  4 доценти  с научна степен „Доктор”

  2 главни асистенти с научна степен "Доктор"

  2 асистента 

Материалната база, която се използва в учебния процес и за научно-изследователска работа включва:

 2 семинарни зали

 8 лаборатории

 2 компютърни зали

 2 технически работилници

Катедра „Топлотехника” осигурява специализиращото обучение на специалност „Топлотехника и инвестиционно проектиране”. Специалността е открита в Решение на АС на ТУ – Варна (Прот. № 6/23.01.1995г.), първият випуск е приет през учебната 1995/96г. Към настоящия момент ежегодно се приемат студенти за редовно обучение (по държавна поръчка) в Образователно – квалификационна степен „Бакалавър” (срок на обучение 4 години в редовна форма или 5 години в задочна форма). Завършилите ОКС "Бакалавър" по "Топлотехника и инвестиционно проектиране" могат да продължат обучението си за придобиване на ОКС „Магистър” (срок на обучение 1,5 години). Съществува възможност за завършили ОКС „Бакалавър” и „Магистър” от други специалности в направлението „Машинно инженерство” да придобият ОКС „Магистър” по специалност „Топлотехника”.

Подробна информация за специалността може да се получи от приложените квалификационни характеристики и Учебни планове, в съответствие с които се води обучението в отделните степени.

В катедрата се води обучение и за придобиване на образователна и научна степен „Доктор”. Формите на обучение са: редовна и задочна (съответно 3 и 4 годишен срок след ОКС „Магистър”). Научните специалности са дадени в приложение.

В съответствие с чл.88 от закона за висшето образование при проведената програмна акредитация през 2004г. за обучението в ОКС „Бакалавър” и ОКС „Магистър” по специалността „Топлотехника” в ТУ – Варна Националната агенция за оценяване и акредитация присъди обща оценка „Много добра”.