Катедра "Автомация на производството" провежда обучение по специалността: "Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи" (АРУКС).

Обучението се извършва в модерно оборудвани лекционни зали и лаборатории, разполагащи със съвременна компютърна и специализирана техника на фирмите Siemens, Festo, Moeller, Microchip, Atmel, Texas Instruments и др. На разположение на студентите са университетската библиотека и обновената спортна база на Технически университет - Варна.

Студентите, завършили специалностите, получават диплома за образователно-квалификационна степен "Бакалавър" с професионална квалификация "Инженер по автоматика". Катедра "Автоматизация на производството" предлага на дипломиралите се студенти да продължат обучението си за получаване на магистърска, а в последствие и на докторска степен.

"Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи" 

Обучението се извършва в редовна и задочна форма и е с продължителност съответно 4 и 5 години.

Общоинженерната подготовка включва математика, физика, компютърна техника и програмиране, електроника, електротехника и др. Специализираните дисциплини включват цифрова техника, микроконтролерни и компютърни системи за управление, програмируеми логически контролери (PLC), управление на технологични процеси и електрозадвижвания, както и проектиране на системи за автоматично управление.

 Инженерите по автоматика, специалност "Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи", намират професионална реализация в индустриални предприятия и инженерингови фирми, разработващи софтуер за информационни и управляващи системи, базирани на микроконтролери, персонални компютри и PLC, като извършват дейности, свързани с проектиране, внедряване, настройка, експлоатация и ремонт на системи за автоматично управление.

            Учебен план:

  • редовно обучение

  • задочно обучение

Специалности
Кандидатстване