Начало

ИЗИСКВАНИЯ

към съдържанието, оформлението и представянето на дипломната работа

 Дипломната работа е завършващ етап от обучението на студентите и цели:

• Систематизация, затвърдяване и задълбочаване на теоретическите и практическите знания по специалността, приложението им при решаване на конкретни научни, технически и производствени задачи;

  Развитие на навиците за самостоятелна работа и овладяването на методи за изследване и експериментиране при решаване на разработените в дипломната работа проблеми.

Дипломната работа се изпълнява въз основа на задълбочено изучаване на литературата в областта на тематиката (учебници, учебни помагала, монографии, периодична литература, нормативни документи, фирмени материали и др.).

 

I.            Изисквания към темата и заданието за дипломна работа

1.      Съответствие с квалификационната характеристика на завършваната специалност и образователно-квалификационна степен

2.      Конкретност и краткост (да не бъде много обща или прекалено описателна)

3.      Актуалност

4.      Отсъствие на съкращения, преводимост

5.      Достатъчност и изпълнимост на заданието

 

II.         Изисквания към съдържанието на дипломната работа

Дипломната работа трябва да включва следните структурни елементи:

1. Страница за служебна информация – по образец на катедра АП тук 

2. Титулна страница - по образец. Тя трябва да съдържа: името нa университета, факултет, катедра, текста "Дипломна работа", тема (заглавие), данни за дипломанта, данни за ръководителя, място и година нa разработване

3. Утвърдено задание – оригинал

4. Увод, в който се обосновават актуалността,  целта и задачите на дипломната работа

5. Основна част, оформена в глави според заданието. Литературният обзор да не надвишава една трета от целия обем на дипломната работа.

6. Заключение, което да включва обобщение на постигнатите резултати и конкретизация на извършеното от дипломанта

7. Списък на използваната литература (учебници, учебни помагала, монографии, периодична литература, нормативни документи, фирмени материали и др.). Литературните източници да бъдат цитирани в текста като се указва в квадратни скоби поредния номер на литературния източник. Подреждат се в следния ред:

- на кирилица

- на латиница

- интернет източници

8. Приложения (ако има такива):

- разпечатка на програми, екрани

- таблици, схеми, графики

Всяко приложение започва нa нова страница с текста "Приложение N" и наименование, където N е номер нa приложението. Трябва да съдържа  описание на приложените материали.

9. Съдържание

Обемът на дипломната работа (без приложенията) трябва да е най-малко 50 страници за ОКС „Бакалавър“ и 70 страници за ОКС „Магистър“ стандартен компютърен набор.

 

III.      Изисквания към оформлението на дипломната работа

Дипломната работа трябва да е разпечатана нa листи формат А4 и подвързана в папка. Настройки на полетата на страницата: гope - 20 mm, долу - 20 mm, дясно - 15 mm, ляво - 30 mm. Препоръчва се за основния текст да се използва шрифт Times New Roman - 12¸14 pt. или Arial - 11¸13 pt. Разстояние между редовете – 1.5. Подравняване нa текста - двустранно.

Всички страници трябва да бъдат номерирани с арабски цифри в долния десен ъгъл. Заглавната страница нe се номерира, но се брои като първа.

Формулите да са изписани с математически редактор, с размер на шрифта, съответстващ на избрания в текста. Те трябва да са центрирани и номерирани в кръгли скоби с арабски цифри. Използваните във формулите величини трябва да бъдат пояснени при тяхната първоначална употреба или в списък на използваните означения.

Фигурите и таблиците в текста също трябва да бъдат номерирани и обяснени в текста.

 

IV.       Изисквания към представянето на дипломната работа

Дипломната работа, подписана от Ръководителя на дипломанта, придружена с писмен отзив и предложение за рецензент, се предава на Ръководител катедра в указания срок (дори и когато не е завършена). Ръководителят на катедрата определя рецензента на дипломната работа.

Рецензентът е длъжен да предаде изготвената и подписана рецензия в 2 екземпляра, заедно с рецензираната дипломна работа, в указания срок за рецензиране (до 17.00 часа), при техническия изпълнител на катедра АП (ст. 811Е).

Секретарите на ДИК получават дипломните работи, отзиви и рецензии в деня преди защитата (от 17.00 до 17.30часа).

Дипломантът трябва да се запознае със съдържанието на рецензията преди деня на защитата и да подготви своите отговори.

Дипломните защити се извършват по предварително обявен график. Всички дипломанти, включени за защита за дадено заседание, трябва да се явят 10 минути преди обявения начален час на заседанието на Държавната изпитна комисия (ДИК).

Дипломантът трябва да подготви табла (не по-малко от 3 броя, с големина на символите, позволяваща четимост от 5 метра) или презентация с мултимедия със съпътстваща разпечатка на слайдовете за членовете на ДИК. Презентационните материали трябва да отразяват основните моменти от дипломната работа, като се акцентира на постигнатите от дипломанта резултати.  Препоръчва се при възможност и директна демонстрация на разработката.

След отзив от ръководителя, дипломантът, в рамките до 10 минути, представя основните моменти от дипломната си работа.

Изискванията са приети на КС на катедра АП /Протокол № 18 от 15.05.2013г./

 
< Предишна   Следваща >